karipap kentang laa...sardin pun boleh! bila dah siap, saya bagi jiran2 duk rasa...apakata mereka terbaik la! hehe...xlupe juga saya sempat beri pada keluarga bakal suami...cececeh..*kenyit mata ckit...
Bahan :
- 4 biji kentang yang telah dipotong dadu
- 2 sudu serbuk kari
- tepung gandum
- 3 biji bawang merah & putih (dihiris)
- minyak masak
- 1 cawan air suam berisi garam
Cara membuatnya inti kentang:
- panaskan kuali bersama air rebusan
- masukkan hirisan bawang, kentang dengan serbuk kari dan sedikit garam
- rebus kentang didalam kuali sehingga empuk
- angkat dan letakkan kedalam bekas.
Cara membuat kulit karipap :
- ambil 3 senduk tepung gandum
- panaskan setengah cawan minyak masak dalam periuk, kemudian tuangkan pada acuan tepung gandum tadi.
- gaul tepung sehingga sebati bersama dengan air yang direndam dengan garam tadi (tgk bahan diatas)
- setelah tepung di uli..bahagikan tepung besar2 penumbuk untuk di lenyek dengan papan uli
- siap untuk di tekap dengan acuan karipap dan dimasukkan inti kentang tadi...
- sedia untuk digoreng.
kalo nak buat karipap sardin, buat sambal sardin kemudian campurkan dengan inti kentang tadi...memang sedap.
*saya lebih suka karipap sardin....anda? hehe
No comments:
Post a Comment