Tuesday, August 28, 2012

Ayam masak gulai lomak cili api....


haa...perasaan x korang sejak akhir2 nie asyik update menu resepi je...bukan apa.. tulis dalam blog nie lebih senang berbanding tulis kat buku ..pastu buku hilang kemana entah...then, bila nak masak, mase tu laa tercari-cari kan...however..share dalam blog lagi mudah dan senangkan...

okey. hari nie nak share resepi peveret si buah hati nie..alaa..sesape yang duk nogori memang suko dengan lauk nie la...apo laie...gulai ayam la...hehe..baru nak belajar katanya...okey, jangan lengahkan maso..jom ninjau ke dapor...( nogori tekau )


Ramuan : (untuk 3org makan)
  • sebelah ayam sahaja yang telah dipotong
  • serai 3 batang (dititik)
  • santan rm3.00 
  • cili api dan kunyit yg telah dikisar
  • kentang yang telah dipotong
  • 2 keping asam keping

Cara memasaknya:
  1. masukkan ayam yg dipotong tadi kedalam periuk,
  2. letakkan serai yg telah dititik...
  3. masukkan 1 setengah sudu cili api & kunyit yg telah dikisar, baru hidupkan api gas!
  4. masukkan santan dan sedikit air
  5. letakkan garam besar secukup rasa dan asam keping
  6. kemudian masukkan kentang
  7. kacau gulai sehingga masak dan kentang benar2 empuk...
p/s : gulai tidak boleh ditinggalkan sebab ia perlu sentiasa dikacau...kalo x santan akan melimpah keluar...selamat mencuba

No comments:

Post a Comment